A csipes időméréstől mindenki elvárja, hogy részletes eredmények álljanak rendelkezésre gyakorlatilag azonnal a befutó után. Az elvárás jogos is, azonban nem árt tudni egy pár dolgot. A számítógép csak akkor ad ki helyes eredményeket, ha minden bemenő adat hibátlan. A káoszon nem tud úrrá lenni a gép, sőt, csak ront rajta. A rendezők és a versenyzők is sokat tudnak tenni a sikeres mérés érdekében - vagy éppen a meghiúsításáért.

Nézzük, mit tehetnek a versenyzők: 

 • Nevezz be előre! Sokkal egyszerűbb a rendező dolga, kevesebb a sorban állás, és olcsóbb is szokott lenni.
 • Olvasd el a kiírást! Még nem volt olyan verseny, ahol személyes hostess mondott volna el minden tudnivalót külön minden versenyzőnek. Neked kell tudni, hogy milyen rendezvényre mégy el, ott milyen versenyre, túrára, stb... nevezel be, mikor rajtolsz, hány kört mész, stb. Ha egy ezer fős versenyen mindenki csak fél percig kérdezősködik, számold csak ki mennyi az.
 • Figyelmesen töltsd ki a nevezési lapot! Amennyiben a helyszínen papír alapú a neveztetés, akkor olvashatóan, nyomtatott nagybetűkkel töltsd ki, az adminisztrátorok nem kódfejtők! Hibás adatokból lesz a rossz eredménylista. Lehetőleg a rajtszámodat és a chipeded se cseréld össze a haveroddal. És abban a futamban indulj, amibe neveztél.
 • Tartsd be az utasításokat! Ezek általában a biztonságot és a verseny sima lefolyását szolgálják, nem ellened vannak. Kerékpározásnál a rajtszámodat arra az oldalra tedd fel amelyikre a rendezőség megkér, a célfotó nem lát át rajtad smiley! A csipet az előírt módon tedd fel, ne másképp. Az előkészített csipet ne szedd le, ne boncold szét, ne hajtogasd meg, ne "kínozd"!
 • Csak a verseny alatt tartózkodj a pályán, különösen a célban! Ne zavard a versenyzőtársaid és a mérést, ha már befutottál ne menj vissza a pályára, ne fussál be újra. Ha feladtad a versenyt, ne fussál be, szólj a versenybírónak, vagy az időmérőnek.

 

És mit tehetnek a verseny rendezők:

 • Nevezés: A gépbe bevitt hibátlan adatok nélkül nem lesz semmilyen eredménylista. Ez az első, és legkritikusabb pontja a versenynek az időmérés szempontjából. Egy bizonyos létszám fölött kezelhetetlen a nevezési lapok tömege, az excel táblázatba írt számok halmaza. Segíteni az előnevezést, hogy a rajt előtti 1-2 órában minél kevesebb új nevezővel kelljen foglalkozni a helyszínen. A helyszíni nevezést időben le kell zárni, és a listát az előre megbeszélt formátumban átadni az időmérőknek. Ha rajt után több órával jön az első mérendő versenyző, akkor még lehet rajt után is rendezni az adatokat, de rövid körös versenyeknél a rajtra mindennek rendben kell lenni, különben kezdődik a káosz.
 • Rajtszámok: A versenyző azonosítására a rajtszám szolgál. Nem lehet kiadni ugyanazt a rajtszámot többször. Ilyen főleg akkor szokott előfordulni, ha más versenyekről megmaradt számokat használnak. Más futam rajtszámait ne adja ki, mert a rendszer előre a kiírás alapján programozott és a célba érkezést követően az előre nam arra a futamra szóló rajtszámokat rossz futamba sorolja.
 • Kategóriák: Nem hátrány, ha világos, a versenyzők számára is érthető kategóriák vannak meghirdetve. Lehet külön értékelni a felemás cipős, hosszú hajú versenyzőket, de akkor minden felemás cipős hosszú hajú versenyzőnek – és csak nekik – be kell jelölni ezt a kategóriát a nevezésnél, különben nem lesz jó az eredménylista.
 • Versenykiírás betartása: Rajtok, körszámok, útvonalak váratlan megváltoztatása törvényszerűen hibához vezet. Minden változtatás előtt szólni kell az időmérőnek, hogy ez nem okoz-e problémát. A kiírástól eltérő vagy nem szereplő, az időmérőknek új kategória, melyet a nevezési lap kitöltésénél hibásan töltenek ki a versenyzők vagy ki sem töltik, mind mind hibához, az eredménylista elkészítésének csúszárához - akár órákkal későbbre tólódásához vezethet.
 • Rajtoltatás: Nem árt rajt előtt egy pillantást vetni az időmérőre, hogy felkészült-e, sok rajt esetén egyeztetni, hogy éppen melyik futam rajtol. Ha távolabbi helyszínen van a rajt, ne felejtsük rádión, telefonon, vagy bárhogyan értesíteni az időmérőt.
 • Érthetőség, egyszerűség: törekedjünk minél egyszerűbb és érthetőbb szabályokra. Minél kevesebb dolgot kell a versenyzőknek megjegyezni, annál jobb, verseny közben úgysem gondolkodnak. smiley Rajtolás, útvonalak, jelölések minél logikusabbak legyenek, ha lehetséges ne keverjük egybe különböző futamok különböző köröket teljesítő résztvevőit.
 • Nyugodt körülmények biztosítása: A cél környékén csak az éppen befutó versenyzők tartózkodhatnak, mindent meg kell tenni, hogy a későbbi futamokban indulók, és a már befutottak ne mászkáljanak a környéken, főleg ne a chippel. Szintén jó, ha nem tudják kérdezősködéssel zavarni a befutókra figyelő időmérőt. Az időmérők részére min. egy 4x4 m-es kordonnal elzárt területet kell biztosítani, hogy az illetéktelenek ne tudjanak bejönni. Az időmérő a verseny folyamán csak a rendezőnek, versenybírónak köteles és tud információt kiadni az eredménylistáról. Az esetleges hibákat csak a rendező és/vagy a versenybíró jelezheti a verseny ideje alatt az időmérőnek!

Ha a fentiek közül egy-egy nem teljesül hosszabb ideig tart a hiteles eredménylista elkészítése, ha viszont a fentiek közül több nem teljesül, akkor előfordulhat, hogy csúnya szavak hallhatóak a számítógép mögül. smiley  Ezt ne vegye senki személyes sértésnek, csak arról van szó, hogy már verseny közben látható, hogy a sok munkának ott helyben nem vagy csak sokkal később lesz meg az eredménye. Csúszni fog az eredményhirdetés, hibák lesznek a listákban, és előfordulhat, hogy még napokkal később is javítani való akad az eredményekben. Mi csak azokból az adatokból dolgozunk amit a rendező a rendelkezésünkre bocsájt, ill., ha a versenyző nem a letakart, másik oldalra felhelyezett rajtszámávál és/vagy nem a rosszul felhelyezett (vagy tönre tett) chijével számunkra mérésre alkalmas rögzítést lehetővé tesz!